Az átmeneti gondozás területén dolgozóknak és vezetőiknek szükséges tisztában lenniük jónéhány olyan jogszabállyal, amelyek speciálisan a szakterületüket szabályozzák, valamint az általános gazdasági, munkaszervezési, munkavállalói jogokon és kötelezettségeken keresztül egészen az Alkotmány alapjogokat és alapintézményeket szabályozó normáiig terjednek. Az alábbiakban kigyűjtöttük a legfontosabb vonatkozó jogszabályokat, röviden bemutatva az adott törvény, vagy alsóbb szintű rendelkezés lényegét, valamint a teljes normaszövegre mutató linket. Bizonytalanság, vagy értelmezési igény esetén javasoljuk, hogy konzultáljanak jogásszal vagy keressenek meg minket.

Magyarország Alaptörvénye

1952. évi IV. tv. A házasságról, a családról és a gyámságról

1992 évi LXVI. tv. a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról

1992. évi XXII. tv. A Munka Törvénykönyvéről

1992. évi XXXIII. tv. A közalkalmazottak jogállásáról

1992. évi XXXVIII. tv. az államháztartásról

1997. évi XXXI. tv. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

1997. évi LXXXI. tv. a társadalombiztosítási nyugellátásról

2000. évi C. tv. a számvitelről

2004. évi CXL. tv. a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól

Kormányrendelet a gyámhatóságokról

Kormányrendelet a gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról

Kormányrendelet a gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenység engedélyeztetéséről

Kormányrendelet az örökbefogadást elősegítő magánszervezetek tevékenységéről és működésük engedélyezéséről

NM rendelet a gyermekvédelmi intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről

Kormányrendelet az 1992/XXXIII. Tv. ágazati végrehajtásáról (közalkalmazottak)

ESzCsM rendelet szakmai és vizsgakövetelményekről, valamint az örökbefogadás előtti tanácsadásról és felkészítő tanfolyamról

Kormányrendelet a nevelőszülői, a hivatásos nevelőszülői és a helyettes nevelőszülői jogviszonyról

Kormányrendelet a gyámügyi és gyermekvédelmi szervezetek adatkezeléséről (adatlapok!)

Segédletek jogszabályváltozások követéséhez és értelmezéséhez

Egyes a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló jogszabályok változása 2011-től

Segédlet a 2011. január 1-jétől hatályos, a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások szakmai feladatait és működési feltételeit érintő jogszabályi változások alkalmazásához

Segédlet a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások 2011. január 1. napjától hatályos, adminisztrációval kapcsolatos szabályainak alkalmazásához